Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Το δωμάτιο ελέγχου μετά το ατύχημα.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει  να επιτρέψει τις ξεναγήσεις γύρω από την «απαγορευμένη ζώνη» όπου συνέβη τοατύχημα στο Τσερνομπίλ, στους επισκέπτες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την τραγωδία και να δουν από κοντά το μέρος όπου συνέβη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Sydney Morning Herald», την εν λόγω ανακοίνωση έκανε το Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων.
Υπενθυμίζεται  ότι στις 26 Απριλίου του 1986 εξερράγη ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού εργοστασίου, απελευθερώνοντας ένα σύννεφο ραδιενέργειας πάνω από την Ευρώπη.
Το ραδιενεργό σύννεφο προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, επηρεάζοντας την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βόρεια Ευρώπη.
Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο από την έκθεση στη ραδιενέργεια, μολύνθηκε ο αέρας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα τρόφιμα.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις μολυσμένες περιοχές με ραδιενέργεια στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Η «απαγορευμένη ζώνη» όπως ονομάστηκε αργότερα, βρίσκεται σε ακτίνα 48 χλμ από το πυρηνικό εργοστάσιο, δόθηκε τότε εντολή να εκκενωθεί και παραμένει μέχρι και σήμερα επισήμως ακατοίκητη.
Μέχρι στιγμής απαγορεύονται οι επισκέψεις στη συγκεκριμένη ζώνη.
Αρκετοί άνθρωποι όμως έχουν επιστρέψει στην περιοχή, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης.
Σήμερα, περίπου 2.500 εργαζόμενοι του εργοστασίου δουλεύουν προκειμένου να ελαχιστοποιείται η έκθεση σε ραδιενέργεια.
Ιδιωτικές εταιρείες σήμερα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στη γύρω περιοχή, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι επισκέπτες θα είναι ασφαλείς.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων, δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών για να επιτραπούν επισήμως οι ξεναγήσεις και να βρεθεί μια ασφαλής διαδρομή.
Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέχρι το 2015 να έχει αντικατασταθεί η παλαιά «σαρκοφάγος» με την οποία είχε καλυφθεί ο αντιδραστήρας, καθώς εξακολουθεί να είναι μια «ζωντανή απειλή»





.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου